Keš platiše troše više od korisnika kartica

Bez autora
Mar 07 2013

Korisnici gotovine pokušavaju da prate sopstvenu potrošnju, ali ih vidljivost i stalna dostupnost novca nesvesno vodi ka tome da troše više i nenamenski u odnosu na korisnike elektronskog plaćanja. Istraživanje kompanije Visa Inc je analiziralo i odnos prema štednji, kontrolu budžeta na mesečnom nivou, pripreme za penziju, planiranje godišnjih odmora.Sprovedeno je u decembru prošle godine i njime je bilo obuhvaćeno 1.675 muškaraca i žena iz japanskog grada Kanto, između 20 i 50 godina starosti, kako bi se stekao uvid u kojoj meri različiti načini plaćanja utiču na kontrolu potrošnje.

Keš platiše troše više od korisnika karticaKorisnici gotovine pokušavaju da prate sopstvenu potrošnju, ali ih vidljivost i stalna dostupnost novca nesvesno vodi ka tome da troše više i nenamenski u odnosu na korisnike elektronskog plaćanja, pokazalo je istraživanje kompanije Visa Inc.

Istraživanje je analiziralo i odnos prema štednji, kontrolu budžeta na mesečnom nivou, pripreme za penziju, planiranje godišnjih odmora.

Sprovedeno je u decembru prošle godine i njime je bilo obuhvaćeno 1.675 muškaraca i žena iz japanskog grada Kanto, između 20 i 50 godina starosti, kako bi se stekao uvid u kojoj meri različiti načini plaćanja utiču na kontrolu potrošnje.

Istraživanjem su obuhvaćene tri kategorije potrošača - korisnici gotovine, korisnici elektronskog plaćanja i neopredeljeni korisnici.

Korisnici gotovine veruju da kontrolišu potrošnju kada im je novac u rukama, dok korisnici elektronskog plaćanja biraju kartice upravo zbog prednosti upravljanja i kontrole novca posle transakcija, kao i zbog jednostavnosti, brzine i efikasnosti ovakvog načina plaćanja.

Više od polovine keš platiša i korisnika kartica odgovorilo je da mogu da upravljaju potrošnjom kao što su planirali. Međutim, prema istraživanju, korisnici gotovine (62,8 odsto) plaćali su više naknada za podizanje novca od korisnika elektronskog plaćanja (47,1 odsto).

To pokazuje da korisnici gotovine nisu dobro upravljali potrošnjom i da su morali češće da uzimaju dodatni keš. Potrošači koji plaćaju gotovinom imaju tendenciju da kupovinu planiraju u zavisnosti od iznosa novca koji imaju u novčaniku (61,5 odsto), pa su često u nedostatku pre isplate sledeće plate (40 odsto), za razliku od korisnika elektronskog plaćanja (18 odsto).

Keš platiše se (45,2 odsto), kada imaju novac u novčaniku, osećaju velikodušno i češće potroše više od planiranog za razliku od korisnika elektronskog plaćanja (28,3 odsto), navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik